Slagvaste Advisering & Dienstverlening

Het aanbod van Herbestemmingsbureau Slagvast is uiteraard volledig afhankelijk van de specifieke vraag van u als eigenaar of direct betrokkene die belangen heeft bij het betreffende gebouw, omdat u bijvoorbeeld gebruiker bent van het gebouw of naast dat bijzondere gebouw woont en, mogelijk samen met buurtbewoners, wil voorkomen dat het gebouw in verval raakt.

Een herbestemmingstraject kent doorgaans een aantal fasen met verschillende acties en producten die daarbinnen nodig zijn. Globaal is de volgende indeling te maken:

1. Quickscan

fase: herbestemmingsnoodzaak

  • Brede analyse van fysieke, financiele en juridische mogelijkheden en knelpunten van
  • Herbestemming/Nevenbestemming/Transformatie van het gebouw;
  • Rekening houdend met de fysieke en sociale omgeving van dat gebouw.

Wanneer u regelmatig en serieus nadenkt over een nieuwe toekomst voor het gebouw en hiervoor ook al enkele concrete mogelijkheden in gedachten heeft, is de tijd rijp voor een eerste verkennend onderzoek, ofwel een quickscan, door Herbestemmingsbureau Slagvast.

Een goed uitgevoerde, brede analyse van de mogelijkheden en knelpunten van het gebouw en zijn omgeving, kan een zodanige impuls en motivatie geven dat de herbestemmingsopgave, die er in potentie is, door u en andere betrokkenen gevoeld gaat worden als een opgave waar nu echt mee aan de slag moet worden gegaan! Bovendien: niets doen leidt op termijn meestal tot hogere kosten!

2. Haalbaarheidsanalyse

fase: duidelijk herbestemmingsdoel

  • Bouwhistorisch en bouwtechnisch onderzoek;
  • Bouwkundige vertaling van een kansrijke herbestemming;
  • Ruimtelijke en juridische kaders;
  • Financiele haalbaarheid;
  • Draagvlak omgeving;
  • Integraal herbestemmingsadvies.

Wanneer voor u op hoofdlijnen en binnen bepaalde marges duidelijk is voor welke nieuwe functies het gebouw geschikt gemaakt zou kunnen worden en ook al duidelijk is dat deze nieuwe bestemming of nevenbestemming kansrijk is en waarschijnlijk op draagvlak kan rekenen in de buurt en bij de gemeente, dan is het laten uitvoeren van een integraal haalbaarheidsonderzoek logisch en ook noodzakelijk.

Zo’n onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een bouwhistorisch en bouwtechnisch onderzoek, een financieel haalbaarheidsonderzoek en een onderzoek naar de ruimtelijke en juridische mogelijkheden. De resultaten van dit brede onderzoek worden samengevat in een rapport op basis waarvan u een verantwoord, goed onderbouwd besluit kunt nemen.

3. Projectplan

fase: besluit uitvoering herbestemming

  • Uitwerking Haalbaarheidsonderzoek:
  • Programma van wensen, eisen en voorwaarden;
  • Investeringsbegroting inclusief financieringsplan;
  • Plan van aanpak met planning;
  • Projectorganisatie.

Heeft u besloten om daadwerkelijk een herbestemmingsplan uit te voeren, dan is een projectplan noodzakelijk waarin alle inmiddels verzamelde noodzakelijke informatie wordt samengevat en aangevuld met het programma van wensen, eisen en voorwaarden van zowel de eigenaar als de toekomstige gebruiker(s). Ook een uitgewerkte investeringsbegroting, met een financieringsplan en een goed doordachte planning worden in dit projectplan opgenomen.

4. Procescoördinatie

fase: gedurende het hele traject

  • Organisatie en coördinatie van het proces van herbestemming;
  • Intermediair tussen opdrachtgever en alle betrokken organisaties, overheden, bedrijven en specialisten;
  • Voortgangsbewaking op financieel en bouwkundig gebied;
  • Indien nodig tijdelijk beheer van het gebouw;
  • Uiteraard voortdurende terugkoppeling naar de opdrachtgever.

Tijdens het hele traject van wens tot en met realisatie van een herbestemmingsopgave is het noodzakelijk dat voortdurend afstemming plaatsvindt tussen alle verschillende onderdelen, aspecten, betrokkenen, deelplanningen enzovoorts. Deze noodzakelijke procescoördinatie omvat onder andere het leggen en onderhouden van de vele contacten met belanghebbenden en betrokkenen, het (financieel) bewaken van de voortgang, het voorkomen van vertragingen en ongewenste neveneffecten en het schriftelijk vastleggen van bereikte tussenresultaten.

Deze procescoördinatie heeft niet alleen betrekking op het herbestemmingstraject zelf, maar omvat ook de zorg voor het gebouw gedurende de planontwikkeling. Voorkomen moet natuurlijk worden dat de fysieke conditie van het gebouw verslechtert. Dus indien nodig moeten er tijdelijke maatregelen genomen worden en is aandacht nodig voor het tijdelijk beheer van het gebouw.
U kunt deze procescoördinatie natuurlijk zelf doen, maar Herbestemmingsbureau Slagvast kan deze intensieve en tijdrovende klus ook van u overnemen, waarbij u uiteraard voortdurend op de hoogte wordt gehouden van de voortgang.

6. Makelaardij

fase: verkoop of verhuur

  • Verkoop of verhuur, geheel of gedeeltelijk van uw bijzonder vastgoed;
  • Gericht benaderen van mogelijke nieuwe eigenaars of huurders,
  • Op basis van onderzoek mogelijkheden gebouw en van de economische en sociale omgeving.
  • Begeleiding en bewaking van het gehele verkoopproces of van het traject naar een optimale overeenkomst met een huurder.

Als eigenaar van bijzonder vastgoed kunt u tot het besluit komen om uw eigendom te verkopen of niet meer zelf te gebruiken en te gaan verhuren. Ook dat is feitelijk een vorm van herbestemming en ook dat is een specialisme van bureau Slagvast.

Kenmerk van de werkwijze van Makelaardij Slagvast is de actieve zoektocht naar mogelijke kopers of huurders. Dus niet, zoals gebruikelijk bij veel makelaars, het vastgoed op internet zetten en dan maar afwachten, maar direct doelgericht aan de slag om de optimale match te vinden tussen uw unieke gebouw en de toekomstige gebruiker(s). De potentiele nieuwe eigenaar of huurder wordt, op basis van onze kennis en ervaring, systematisch in beeld gebracht en vervolgens actief door Slagvast benaderd.

Hierbij kan de verkoop of verhuur nog worden bespoedigd door het ontwikkelpotentieel van het gebouw in kaart te brengen, eventueel uitgewerkt in een globaal of zelfs concreet herbestemmingsplan.

Heeft u een (advies) vraag?

Heeft een (advies) vraag en wilt u ons persoonlijk spreken? Neem dan contact op en laat je verder helpen! 

Menu